Русия реши да експулсира двама дипломатически служители от латвийското посолство в

...
Русия реши да експулсира двама дипломатически служители от латвийското посолство в
Коментари Харесай

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Русия реши да експулсира двама дипломатически чиновници  от латвийското посолство в Москва, заяви съветското външно министерство.

" Въз основа на правилото на взаимност, както и в сходство с член 9 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година, се декларира, че двама дипломатически чиновници на латвийското посолство се експулсират от Русия ", обявиха от министерството.

Външното министерство акцентира, че Москва ще предприеме " други мъчителни за Рига стъпки ", в случай че Латвия продължи " враждебните дейности против съветски дипломати ".

Латвийският шарже д`афер Даце Рутка беше извикана в Министерството на външните работи на 25 април. Руското министерство стачкува " по отношение на оповестяването на двама дипломати от съветското посолство в Латвия за " личност нон грата " без никакви учредения ".

В края на март тогавашният министър на външните работи на Латвия Крисянис Каринш (който напусна поста си на 10 април) разгласи един от съветските дипломати за личност нон грата . Името на дипломата не беше оповестено. На дипломата беше подредено да напусне страната до 10 април.
 Латвия е подготвена за всевъзможен тип финансиране на военния потенциал на Европейски Съюз
Латвия е подготвена за всевъзможен тип финансиране на военния потенциал на Европейски Съюз

Това сподели Евика Силиня на конференция в немската столица с канцлера Олаф Шолц.

Тогава Рига обосновава решението за експулсиране на дипломата с това, че съветското посолство " продължава да води неточна обществена връзка, целяща да дискредитира държавните институции и органите на латвийската страна и да подбужда ненавист в латвийското общество ".

От началото на военната интервенция западните страни оповестиха експулсирането на повече от 600 съветски дипломатически чиновници от друг сан. За съпоставяне, сред 2000 година и 2021 година са били експулсирани 418 души .
 Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия
Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Страната ще обезпечи също бронирани транспортни средства и танкове " Леопард "

През януари 2023 година Латвия разгласи, че съветският дипломат в Рига Михаил Ванин би трябвало да напусне републиката до 24 февруари същата година, като по същото време латвийският дипломат трябваше да напусне Русия . По това време латвийската страна взема решение да намали равнището на дипломатическото си посланичество в Русия до равнището на краткотрайно изпълняващ длъжността шарже д`афер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР